Тази великолепна снимка, направена от телескопа Хъбъл, развихря човешкото въображение и представя

...
Тази великолепна снимка, направена от телескопа Хъбъл, развихря човешкото въображение и представя
Коментари Харесай

Блестящите криле на една космическа пеперуда

Тази превъзходна фотография, направена от телескопа " Хъбъл ", развихря човешкото въображение и показва " блестящите криле на галактическа пеперуда ". 

Наричат я " Крилата на пеперудата ", " Двойноструя мъгливост ", а в това време дава отговор и на по-малко поетичното " PN M2-9 ". Зад буквата " М " стои името на Рудолф Минковски - астронома, който е разкрил мъглявината през 1947 година " PN " пък се отнася до обстоятелството, че M2-9 е планетарна мъгливост.

Сияещите обвивки от газ, които се простират в Космоса, съставляват последната фаза от живота на остаряла звезда. Тя изхвърля външните си пластове и останките от ядрото й ги осветяват. Резултатът е изумително светлинно шоу, каквото рядко може да се види. При това M2-9 не е каква да е планетарна мъгливост, а биполярна.

Обикновените планетарни мъглявини имат в центъра си една звезда, а биполярните - две, в двойна звездна система. Астрономи са разкрили, че масата на всяка от звездите в тази двойка има почти същата маса като тази на Слънцето, отбелязва организация " Фокус ". По-голямата звезда доближава края на дните си и към този момент е изхвърлила външните си газови обвивки, до момента в който колегата й се трансформира в малко бяло джудже.

Формата на крилата се дължи на придвижването на двете централни звезди една към друга. Предполага се, че бялото джудже обикаля към звездата си сътрудник и по този начин изхвърленият от нея газ се разделя на две, вместо да оформи сфера. Крилата на мъглявината не престават да порастват и измервайки уголемяването, учени са пресметнали, че тя се е образувала преди едвам 1200 години. Вътре в крилата две сини петна се простират на открито хоризонтално. Те са по-малко впечатляващи от блестящата с цветовете на дъгата мъгливост, само че в действителност са две гневни струи, чиято скорост надвишава един милион километра в час.

Източник: obekti.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР